Saturday, August 16, 2008

/// fotbolls- och motionsteori

R I K S I D R O T T S F Ö R B U N D E T · har publicerat statistik över svenska folkets motionsvanor och detta material har jag gottat mig i under eftermiddagen.
När det gäller att spela fotboll är det tydligt att intresset är störst hos barn (det tredje populäraste motionsslaget), för att minska något hos ungdomar för att sedan i stort försvinna helt. Det beror väl mycket på att fotboll är en social aktivitet som måste organiseras, till skillnad från exempelvis styrketräning och löpning, de verksamheter som är populärare, efter rena långpromenader som toppar framförallt bland äldre grupper.

K V I N N O R · motionerar signifikativt mer än män, motionerandet avtar tydligt efter 30 för att öka när pensionen närmar sig. Högutbildade, högavlönade i storstad motionerar nödvändigtvis inte mer än lågutbildade, låginkomsttagare i mindre orter. De som motionerar mest i landet är faktiskt låginkomstagare med låg utbildningsnivå i Norrbotten, men det är samtidigt paradoxalt nog i detta segment som de som aldrig motionerar rör sig, eller jag menar är ickemobila.

M I N · A N A L Y S · av detta material säger att kunskap och ekonomiska resurser faktiskt inte samvarierar med faktiskt utövande av motion, snarare tvärt om. Troligen är det parametern egen tid att disponera som är förutsättningen för att bygga motions- och träningsvanor samt resurser i form av rekreationsområden inom närområdet som behövs. De flesta motionsverksamheter som kan ge god effekt är ytterst kostnadseffektiva.

E N E R G I R I K A · Bland de riktigt snorrika inom gruppen kvinnor är det i stort sett inga som ligger i soffan och drar sig – ja det skulle vara hon då, Inga ;). Ja nu handlar ju bloggen om fotboll, så min fråga är: hur skulle det se ut när det gäller hälsa och välbefinnande, om fler människor i åldrarna över trettio och upp till övre medelåldern spelade korpfotboll? Jaja, de flesta har inte tid, jag vet, jobb och familj och andra åtaganden, men man kan ju alltid fundera. Så är det ju även så att många bollplaner avvecklas här ute i Västerort för att ge plats för annan verksameht, i form av förtätade bostadsområden, men det är en annan femma, eller elva.
Här finns den studerade statistiken från RF

No comments: